Industrimekaniker och bilmekaniker – Några vanliga arbetsområden som mekaniker

Att arbeta som bilmekaniker eller inom något annat område av mekanik, kan innebära stort ansvar och mycket eget intiativ.

Vad innebär det att arbeta som bilmekaniker?

Bilmekaniker är ett av de vanligaste områdena att arbeta med inom branschen. Jobbet innebär att man får arbeta med felsökningar, reparationer, att serva, men även att underhålla olika typer av bilar.

Det är av stor vikt att ha intresse för allt som har med bilar att göra om man ska arbeta med yrket. Dessutom måste du ha god kunskap om bilens alla delar, för att kunna fixa allt från ett litet, till stort fel som kan uppstå i en bil. Som bilmekaniker har du nämligen hand om alla typ av fel på en bil. Det är ett omväxlande yrke där du både får jobba mycket tekniskt, men även ha mycket kundkontakt.

Ikett Bilmekaniker Vanliga Arbetsomraden

Ett jobb som finmekaniker

Ett annat område för mekaniker är finmekanik. När man arbetar som finmekaniker kan detta innebära tillverkning, samt reparation av produkter, där fel på mindre än en millimeter inte är tillåtet. Det vill säga att det finns höga toleranskrav på produkterna. Finmekaniker skiljer sig en del från bilmekaniker, och i yrket så kan du få arbetsuppgifter som till exempel svarvning, bänkarbete, mätinstrument, ritningar, slipning och montering.

Industriell mekaniker kan innebära en stor variation

Att arbeta dagligt med maskiner är inte något ovanligt hos en industriell mekaniker. Jobbet innebär nämligen att man bygger, underhåller och reparerar med hjälp av olika maskiner i industrimiljöer. Att ha en bred kunskap kring konstruktionsteknik är viktigt då den industriella mekanikern arbetar med många olika material. Arbetsuppgifterna kan variera väldigt mycket beroende på vart personen har blivit installerad för att utföra jobbet.

Arbetsuppgifter för en maskinmekaniker

Det här är ett yrke som kräver bred kunskap inom allt från IT, elektronik till mekanik. Som maskinmekaniker kan du till skillnad från bilmekaniker arbeta med allt från finlir på mindre maskiner, till större arbeten på tunga, stora maskiner som exempelvis jordbruks- och skogsmaskiner. Det är ett väldigt varierande jobb där ingen dag är den andra lik. Eftersom maskinerna oftast är viktiga på projektplatsen, finns det press på maskinmekanikern att maskinerna fungerar som det ska. Det är därför viktigt att kompetensen finns hos maskinmekanikern, eftersom att varje minut som något står stilla, kostar pengar hos kunden.

Det finns många områden att arbeta med som mekaniker och säkert att säga, är att ingen dag är den andra lik hos någon av de olika mekanikerna. Oavsett om du behöver anställa personal för nästa uppdrag eller om du kanske söker jobb finns vi här som hjälp på vägen. Hör av dig!

Dela med dig!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email