Jobb som installationselektriker – ett spännande yrke

Kanske hade du passat som installationselektriker?

Vad innebär jobbet?

Ett av många yrken som vi på Ikett ofta tillsätter positioner till är så installationselektriker. Yrket som installationselektriker är perfekt utformat för personer som är intresserad av matematik, logiska samband och problemlösning, men som ändå gillar att ha en aktiv och rörlig vardag. Yrket kräver också att man är social, samt att man gillar att samarbeta med kunder och kollegor. Som installationselektriker befinner man sig dagligen ute på byggnationer eller andra projekt och handgripligen utför installationer inom el.

Olika typer av elektriker – grenar och inriktningar

Det finns många olika typer av elektrikertjänster. En installationselektriker arbetar med elinstallationer i olika grader och omfattning. Det finns även fler grenar inom yrket som elektriker. Till exempel arbetar en industrielektriker främst med felsökning och reparation av elektriska system, en distributionselektriker arbetar med ledningsnät i allt från kraftverk till elmätare, medan en svagströmselektriker arbetar med datanät och säkerhetssystem. Med andra ord finns det många inriktningarna för en elektriker.

Stora och små arbeten i olika miljöer

En installationselektriker kan få i uppgift att planera för och dra både större och mindre ledningar. På arbetet får man viktiga uppgifter relaterade till el i samband med nybyggnationer, ombyggnationer, renoveringar, och många andra projekt. Både stora och små fastigheter kan vara i behov av en elektrikers tjänster. En elektriker har ett stort ansvar i att säkerställa att elen fungerar som den ska, och att människor ska kunna känna sig säkra i en byggnad eller fastighet, därför är rollen så viktig. Vid vissa installationer får man i tjänsten jobba självständigt på egen hand, medan man vid andra tillfällen jobbar tillsammans med en eller flertalet kollegor. Hur man jobbar alternerar beroende på typ och storlek på beställning eller projekt.

En installationselektriker behövs på många platser

Som installationselektriker har man ett ombytligt och spännande arbete, och kan få syssla med allt från montage till koppling och rivning. En elektriker behövs alltid, vilket gör att man får jobba högt, lågt och allt däremellan. Det är alltså ingen risk att du som installationselektriker blir uttråkad, det finns mängder av möjligheter i alla olika branscher och näringsområden. Du kan exempelvis jobba hos elinstallationsbolag, bygg- och industriföretag, fastighetsägare, larm- och säkerhetsföretag, it-bolag, tjänsteföretag inom tv och radio, och mycket mer. Många installationselektriker har erfarenhet av att både jobba inom service, alltså hemma hos konsumenter i olika hus och byggnader, men också i större fastigheter så som kontor, varuhus, köpcentrum, eller till och med på kraftverk eller andra riktigt stora industrier.

Att bli installationselektriker kräver utbildning

Yrket som installationselektriker kräver både händighet och intelligens. Inte vem som helst får jobba som elektriker. Det finns nämligen regleringar i elsäkerhetslagen som säger vad som krävs för att bli elektriker. För att få genomföra elinstallationsarbeten krävs utbildning i enlighet med elsäkerhetslagen. Du som vill bli installationselektriker måste alltså först ha genomgått en full el-utbildning samt en period som lärling. Utbildningen kan man läsa under ett treårigt gymnasieprogram, eller genom en vuxenutbildning där utbildningstiden kan variera beroende på förkunskaper och behörigheter.

Yrkesutmaningar som elektriker

De utmaningar som kan finnas med att vara installationselektriker kan, förutom att ta sig igenom den utbildning som krävs, vara att man kan komma att utföra sitt arbete både på höga höjder och i trånga utrymmen. Självfallet följer de företag som vi på Ikett samarbetar med de krav på säkerhet som finns inom branschen.

Jobba som resande installationselektriker

Genom Ikett kan man jobba både som lokal eller resande installationselektriker. Som lokal elektriker håller du dig på hemmaplan, medan du som resande installationselektriker får röra på dig mer mellan olika platser runtom i landet. Att arbeta som resande för Ikett innebär med andra ord att du arbetar på annan ort än din hemort. Vi ansvarar då för att förse dig med boende i veckorna. Utöver gällande lön, utbetalas även traktamenten, tillägg och andra ersättningar enligt gällande avtal. Det finns fördelar med att vara resande installationselektriker likväl som det finns fördelar med att jobba lokalt.

Vad vi på Ikett letar efter i rekrytering av installationselektriker

För att du som elektriker ska vara intressant för Ikett kan du vara allt från förstaårsmontör till fullbetald elektriker. Har du genomgått en elektrikerutbildning och har ditt ECY-certifikat kan du vara en intressant kandidat för oss. Vi meriterar så klart erfarenhet av andra områden inom industri och byggnation, samt innehav av körkort såväl som relevanta utbildningar och intyg för tjänsten. Det är även viktigt att alla våra installationselektriker är ansvarstagande, flexibla, ordningsamma och god samarbetsförmåga.

Låter det intressant? Hitta rätt jobb för dig!

Dela med dig!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email