Kompetensbaserad rekrytering – vad är det?

Kompetensbaserad rekrytering kan vara både tidskrävande och frustrerande. Vi hjälper dig.

Jakten på att finna rätt person till rätt jobb, kan många gånger kännas tuff. Mer än ofta, kan det bli långa processer innan man har landat i något bra. För att inte tala om hur många gånger det leder till felrekryteringar, som istället bara tagit upp extra arbetstid man kunnat lägga på annat. Att hitta en person som kan fylla någon annans tidigare jobb, är ibland svårt. Personen kommer in med nya ögon och nya åsikter, och det är viktigt att hitta någon som passar in i företagets kultur och tillsammans med andra medarbetare.

Istället för att endast lita på magkänsla och hoppas på det bästa så rekommenderar vi kompetensbaserade rekrytering. Med den här typen av rekrytering matchar vi kompetenser, färdigheter och kunskaper tillsammans med vad du som arbetsgivare har förklarat att du eftersöker. Detta underlättar för både dig som arbetsgivare och oss som rekryterare i processen. Det gör det lättare för oss att hitta någon som matchar jobbet och ökar chansen för en lyckad rekrytering.

Varför är det viktigt?

Vi har länge arbetat med rekrytering på Ikett. Under den här tiden har vi hört talas om flera rekryteringsprocesser som har gått fel. Oftast på grund av att man inte vet vad man ska leta efter hos kandidater. Många gånger baseras val på endast magkänsla och inte på fakta och kvalitet.

Genom att använda sig av kompetensbaserad rekrytering ökar chanserna att attrahera rätt person till jobbet. Vilket ofta leder till bättre beslut baserade på rätta grunder, som i sig leder till bättre resultat och långsiktiga rekryteringar.

Ikett Kompetensbaserad Rekrytering 2

Det finns många steg i en kompetensbaserade rekrytering

Det krävs olika steg beroende på vilken roll som ska fyllas. Men för att rekryteringen ska gå rätt till, går man ofta igenom olika processer. Att välja rätt sätt att annonsera, hålla i en kompetensbaserad intervju, låta kandidaten framföra varför den är den rätta för jobbet, göra urval och se till att göra uppföljning är alla viktiga steg i processen. Allt för att minska felaktiga rekryteringar. Genom att genomföra de här olika stegen, skapar man en möjlighet för en professionell och tydlig bedömning. Detta ger kandidaten chansen att visa varför den ska få jobbet. Men det förenklar också jobbet för oss att hitta rätt person för positionen.

Profilen ligger till grund för processen

Genom att utföra en behovsanalys säkerställer man att kraven är tydligt beskrivna i den roll som ska fyllas. Här är det viktigt för dig som arbetsgivare att noggrant tänka igenom den nya rollen. Det kan vara bra att ställa dig själv frågor som vilken typ av erfarenhet, kompetens och personlighet kan tänkas önskas för rollen? När du går igenom detta kan det exempelvis handla om kompetenser som är nödvändiga för rollen, vilka kan handla om att personen behöver kunna ta initiativ, våga prata inför en större publik och att vara detaljorienterad. Det här blir grunden till hela rekryteringsprocessen och lägger man ner tid på det här i början av processen, får man ofta igen det långsiktigt.

I den här processen är även arbetsbeskrivning viktig. Du behöver vara tydlig i beskrivningen av de arbetsuppgifter som kandidaten ska utföra. Men även nämna dagliga uppgifter och vilket ansvar du anser krävas för rollen.

Fördelar med kompetensbaserad rekrytering

Att hitta nya talanger till sitt företag genom att använda sig av kompetensbaserad rekrytering har stora fördelar:

  • Du minskar risken för felrekrytering och ökar istället chanserna till en lyckad rekrytering.
  • Genom att matcha kompetenser hos kandidaten med arbetsuppgifter inom företaget, är det större chans att det blir bättre prestation i arbetet.
  • I många fall är det inte bara företaget som blir nöjda utan det leder även till nöjdhet hos kandidaten också.

Du kan behöva extra tid för en kompetensbaserad rekrytering, men långsiktigt brukar fördelarna för en bra rekrytering, väga över den tid man lagt på processen. Vi på Ikett förstår hur viktigt det är för dig som arbetsgivare att hitta rätt personal. Med rätt process och metod, kan vår rekryteringspersonal tillsammans med dig, hitta den rätta personen för jobbet. Vi ger oss inte förrän vi har hittat en medarbetare som passar bra in både kompetens- och personlighetsmässigt.

Kompetensbaserad rekrytering är inte alltid den vanligaste vägen att gå för företag, då det finns stora chanser till lyckade rekryteringar även om du går igenom en mer enkel process. Det är inte heller den typ av rekryteringsprocess som vi arbetar mest med på Ikett, men oavsett vad du letar efter så har vi gedigen erfarenhet inom båda och kan hjälpa dig på vägen. Hör av dig om du behöver hjälp!

Dela med dig!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email